Calatoria mea: Safari in Savana Tanzaniana!

Calatoria mea: Safari in Savana Tanzaniana !

Parcul national Serengeti National este situat in savana africana din Tanzania de Nord si este parcul cu cea mai mare migratie anuala de mamifere din lume. Tanzania ofera natura si salbaticie, dar safari in incinta parcului Serengeti inseamna pur si simplu aventura.

Poti petrece cateva zile inedite in mijlocul savanei africane, in zona fiind si spatii de cazare autentice.

Calatoria mea “Safari in Savana Tanzaniana” a fost fantastica.

safariAm petrecut 4 zile de vis urmarind animale salbatice in deplina libertate, innoptand în 2 locaţii diferite, în lodge-uri din Lake Manyara si Serengeti. Am vazut pentru a doua oara (sper ca nu si pentru ultima!) aceasta minunata destinatie;  insotita de ghidul local specializat Chicho, am batut in lung si-n lat parcul natural Serengeti, bucurandu-ma de aceasta experienta desavarsita, printre zebre, elefanti, lei, leoparzi, girafe, rinoceri, etc., admirand in acelasi timp si fantastice peisaje verzi si apusuri de soare rosiatice.

Safari-ul privat în parcul național Serengeti, renumit pentru minunile sale naturale unice, de la animale sălbatice urmarite in mediul lor natural, până la peisajele mirifice ale naturii, mi-au oferit o experiență unica, de neuitat. In safari, land cruiser-ul de teren 4×4, special adaptat pentru deplasarea pe teren accidentat, impreuna cu ghidul local, vorbitor de engleză, m-au purtat 4 zile prin savana africana, satisfacandu-mi setea nestavilita de natura si salbatice.

In prima zi, dupa aterizarea pe aeroportul internațional Kilimanjaro si indeplinirea formalitatilor vamale (destul de simple!), am fost intampinata de ghidul meu, alaturi de care, dupa o scurta prezentare a programului si o binemeritata cafea (eram dupa 6 ore de zbor), am pornit  catre parcul național Lake Manyara pentru o prima “intalnire” cu salbaticia Africii; Lacul Manyara este faimos datorita leilor care se cățără in copaci: iti trebuie putin noroc sa-i intalnesti, dar….  eu am fost o norocoasa.

Eram deja in raiul animalelor sălbatice: babuini, zebre, elefanți, girafe, antilope și multe altele, alaturi de pasarile flamingo, care colorează apele lacului Manyara.

La începutul după-amiezii, după 4-5 ore printre animale si un pranz in natura, stropit cu bere si vin,  “supravegheat” de maimutele gata sa infaste cate o bucatica de mancare,  ne-am indreptat catre Marera Valley Lodge pentru cină și cazare.

Marera Valley Lodge, situat la marginea orașului Karatu, la jumătatea distanței dintre Lacul Manyara și craterul Ngorongoro, este situat in vecinatatea  satului Rhotia.

Lodge-ul ofera o mulțime de zone de relaxare interioare și exterioare, o superba piscina in aer liber inconjurata de sezlonguri de unde se deschide o priveliste superba catre dealurile rosiatice din imprejurumi. Am savurat cina în aer liber pe veranda spațioasă, cu vedere la piscină. Locatia are o zona Rosemary Spa, situata într-un colț liniștit al grădinii; se poate opta pentru masaj și/sau alte tratamente de relaxare. Căsuțele sunt amplasate în grădini tropicale luxuriante, in timp ce o potecă intortocheata te poarta prin  grădina cu legume organice. Bucătarii bine pregătiți sunt mândri să creeze o selecție de mâncăruri gustoase și sănătoase, toate din produse locale provenite fie din propria grădină, fie din fermele și plantațiile din apropiere. Mancarea de … banane a fost excelenta.

A doua zi dimineața, după micul dejun cald servit la Marera Valley Lodge, m-am îndreptat spre craterul Ngorongoro pentru „Big 5 Game Drive„. Craterul Ngorongoro este cel mai bun loc din Tanzania pentru ai vedea pe „The Big Five” intr-un spatiu relativ restrans: rinoceri negri, cei mai mari elefanți tusker rămasi în Africa pana in zilele noastre, populatii mari de lei, leoparzi și hiene, împreună cu turme sănătoase de gnu, girafe, bivoli și zebre.

Tot aici m-am bucurat de experienta unei vizite in satul de Masai. Povestea triburilor masai se pierde adânc în negura timpului. Acesti războinici de abanos, înarmaţi cu scuturi ovale şi suliţe lungi, nefiresc de subţiri, sunt spaima animalelor puternice ale savanei. Chiar şi leii au de ce să se teamă de apropierea lor. Nu contează că sunt înarmaţi doar cu suliţe primitive şi scuturi subţiri din piele de vită. Masai vorbesc dialectul Maa, de la care şi-au luat numele de masai.

Trăind dintotdeauna alături de animale sălbatice, au oroare de vânătoare, chiar şi în scopuri alimentare. Uciderea animelelor sălbatice le displace profund, considerând-o o ocupaţie potrivită doar pentru cei mai laşi războinici. Acesta este motivul pentru care cele mai mari concentrări de animale sălbatice din Africa de est,  regasite în rezervaţiile Serengeti, Masai Mara, Ngorongoro, Tarangire, Manyara, se suprapun cu teritoriile unde trăiesc masaii.

După-amiaza târziu ne-am indreptat catre Haritage camp Serengeti, a  doua locatie din sejurul meu in safari,  pentru cină și innoptare. Cazarea se face într-un cort imens,  montat pe o platformă de lemn, cu terasă, cu un pat imens cu baldachin, duş şi WC. Noaptea a fost absolut interzisa iesirea din cort pentru ca puteam da nas in nas cu cine stie ce suricata ratacita prin zona.

A treia dimineata, după micul dejun servit devreme la Haritage camp Serengeti, ghidul m-a condus in calatoria mea catre altă minunată zona de safari,  Seronera, inima rezervatiei Serengeti. După prânzul cald in tabăra Acacia, am continuat  safari-ul până tarziu spre seara. Câmpiile pline cu vegetatie (Serengeti în Maasai) sunt cele mai bogate zone de pășunat de pe continent și, prin urmare, găzduiesc cele mai mari turme și cele mai mari concentrații de prădători de pe planetă. Am prins si putina “actiune” cand o turma de lei a atacat si rapus un bivol African, urmarind apoi cum se hranesc pe rand leii, leoaicele, puii lor, apoi hienele si, in final,  vulturii.

Seara mi-a oferit  cadrul perfect pentru fotografia alaturata cu o Acacia si un apus de soare perfect.

In ultima  dimineața, după micul dejun  din tabăra Haritage camp Serengeti, am avut timp sa-mi iau adio de la “salbatica Africa” in timpul unei ultime deplasari de circa o ora prin savana, către aeroportul Seronera, de unde m-am imbarcat intr-un mic avion pentru zborul  către Insula Zanzibar, marcand astfel si sfârșitul aventurii mele în sălbăticie.

Informatii suplimentare si rezervari la Pan European Travel Circuit Discover Tanzania Zanzibar

Calatoria mea: Safari in Savana Tanzaniana